Van zomer- naar wintertijd....slaaptips!

03-11-2021 - Beweeg Bewuster
Van zomer- naar wintertijd... Tips! 
 

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. De klok gaat een uur achteruit. Het wordt dus een uur eerder licht in de ochtend  maar ook een uur eerder donker in de avond. 

En dat heeft invloed op je slaap. Of op die van je kind. 
Sommige mensen kunnen zich makkelijk aanpassen maar anderen zijn twee weken van slag. Niet heel gek als je bedenkt dat licht en donker voor een deel ons bioritme bepaalt. 

Ik geef je in deze nieuwsbrief tips om de overgang van zomer- naar wintertijd zo soepel mogelijk te laten verlopen. 
Heb jij of heeft jouw kind vaker moeite met slapen maak dan eens een afspraak voor hulp op maat. Aan jouw slaapproblemen is met mijn hulp  zeker iets te doen, zonder pillen! 

Tip 1; zorg in de ochtend voor veel  (dag)licht bij het opstaan. Gordijnen wijd open, de lampen aan in de woonkamer en keuken. 
Hierdoor weet je brein dat de dag is begonnen. Je biologische klok begint aan zijn dag. Ook bijtijds ontbijten helpt daarbij. 

Tip 2;  ga in stapjes, de dagen ervoor, wat later naar bed. Elke twee dagen een kwartiertje later. Breng je je kind normaliter om 19 uur naar bed dan begin je maandag  of dinsdag met 19.15, woensdag en donderdag 19.30, vrijdag en zaterdag 19.45 en zondag (klok = verzet) weer om 19 uur (nieuwe tijd). Dit geldt ook voor volwassenen. Tel dan elke twee dagen een kwartiertje bij jouw normale bedtijd op. Indien mogelijk met werk, school en/of opvang sta je ook elke dag een kwartiertje later op zodat je zondag weer om in je normale ritme zit.

Tip 3; ga de eerste dag (zondag as dus) na het ontbijt en het aankleden direct naar buiten. De dagen erna gaat dit waarschijnlijk vanzelf omdat je weer naar werk, school of opvang moet. Maar deze eerste dag is dit ook belangrijk om het inslapen in de avond te vergemakkelijken. Werkt je thuis? Zorg dan ook de dagen erna voor deze buitenlucht (en licht) en beweging in de ochtend. Een wandelingetje van 15 min is al zinvol.

Tip 4; bouw je dag zorgvuldig af. Doe 1,5 uur voor je slaaptijd (of die van je kind) de gordijnen alvast een beetje dicht, doe rustige activiteiten (zonder beeldscherm). Dit alles met gedimde lichten of alleen een schemerlampje aan. Zo weet het lichaam dat het tijd is om melatonine aan te maken., het hormoon dat er voor zorgt dat je slaperig wordt. Slik dit hormoon niet zomaar bij.... je hebt er al snel teveel van wat overdag een negatief effect heeft.

Tip 5; het wordt weer kouder buiten. Dus meer kans op koude voeten. Met koude voeten kun je niet slapen. Wist je dat dit een oud overlevingsmechanisme is dat ervoor zorgt dat je niet onderkoelt zal raken 's nachts? Dus pak gerust dikke sokken of een warme pittenzak erbij ! 

Ik wens je een soepele overgang van zomer - naar wintertijd. 
Slaap je slecht? Slaapt je kind slecht? Blijf er niet mee zitten. Goede slaap is belangrijk!

Ik help je graag en goed.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen