Slaap als medicijn!

11-09-2020 - Beweeg Bewuster

Nieuwsbrief september 2020 - Essentieel in een gezonde leefstijl: slaap! 
 

 

Bij een gezonde leefstijl is slapen het fundament
Ken je de slogan “Leefstijl als medicijn”? Je leest dit vaak in de context van gezond eten en meer bewegen ter verbetering van overgewicht of diabetes.

Bij gezond eten en voldoende bewegen mag slapen niet ontbreken! Welke van deze drie-eenheid is het meest essentieel? Juist….Slapen! Je nachtrust is het fundament onder gezond eten en genoeg bewegen.Wanneer je slaperig en oververmoeid bent maak je namelijk ongezondere voedingskeuzes en neig je minder te bewegen. Heb je slaaptekort (zelfs al na 1 nacht) dan gaan je eetlust en de hormonen die zorgen voor een verzadigd gevoel uit de pas lopen. Nog een bijkomend nadeel is dat je door een tekort aan groeihormoon slechte reparatiewerkzaamheden in je lijf kunt verrichten en daardoor gevoeliger wordt voor blessures, virussen en ontstekingen. Iets dat je juist in deze tijd niet kunt gebruiken. 

Slapen is dus het fundament onder je gezonde leefstijl.

Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid in brede zin heb je je slaap hard nodig. Je kunt alleen maar topfit zijn bij voldoende slaapuren die ook nog “binnen je natuurlijk bioritme” worden geslapen.

Je natuurlijk bioritme betekent :

Dat je +/- slaapt tussen 22.00-6.00 uur als ochtendmens.
Dat je ongeveer tussen 23.00-7.00 uur slaapt als middentype.
Wanneer je graag laat gaat slapen, zo tussen 24.00-8.00 uur of later, dan ben je meer een avondmens.
Wat betekent “voldoende slaapuren”?

Ieder mens heeft zijn eigen unieke hoeveelheid slaap nodig. Landelijk ligt dit tussen de 7 en 8 uur nachtrust. Doch er zijn genoeg voorbeelden van gezonde slapers die net een ietsje minder (of meer) slapen en het hier zeer goed op doen. 

Word jij uit jezelf fit wakker en heb je trek in je ontbijt? Functioneer je lekker overdag, heb je een goede weerstand en heb je op je vaste bedtijd ook echt slaap? Dan zit je in een mooi bioritme en slaap je hoogstwaarschijnlijk voldoende en goed.

Beknibbel je daarentegen op je slaap door bijvoorbeeld het slapen uit te stellen of extra vroeg op te staan dan doe je dit waarschijnlijk omdat je denkt dat je wel iets “nuttigers” te doen hebt dan slapen. Je maakt echter een ongezonde en onlogische keuze door dit “werk” voorrang te geven boven je slaapuren. Je presteert daardoor juist slechter, je maakt meer fouten, je doet dingen impulsiever en rommeliger en kunt minder goed de juiste beslissingen nemen. Klinkt logisch toch?

Kun je slapen leren?
Ik zal je vertellen over een patiënt uit mijn praktijk die elke avond een slaappil nam om in te kunnen slapen, want na zijn drukke werkzaamheden van de dag, met veel drive en ambitie, kon hij de slaap niet vatten. Ondertussen raakte hij gewend aan deze inslapers en bleef het inslaapprobleem bestaan. Daarom kwam hij bij mij. Hij wilde graag vlot kunnen inslapen zonder slaapmedicatie.

Dat hij daarvoor zijn leefstijl moest aanpassen kwam een beetje hard aan. Hij dacht dat hij met een truc of oefening wel zou kunnen “leren” inslapen ongeacht hoe zijn dagen verliepen en hoe druk hij zichzelf maakte.

Slapen is echter een 24-uurs proces. Alle hectiek, stress en onrust die je door de dag heen opbouwt moeten eerst weer  tot rust gekomen zijn, wil de slaap KUNNEN komen. Een van de slaapvoorwaarden is dat je rustig genoeg bent. Ben je erg moe en is de slaapdruk hoog genoeg slaap je wel in maar wordt je vaak  midden in de nacht wakker en kom je niet meer in slaap. De onrust wint het dan namelijk van de slaapdruk (de noodzaak die je lijf voelt om te gaan slapen).

Pas toen deze man de lat lager wilde leggen, door de dag heen meerdere keren even ging ontspannen en hij 's avonds geen werk meer deed, maar juist leuke ontspannen bezigheden oppakte kon hij inslapen zonder medicatie en kon de natuurlijke slaap het winnen van de onrust.

Slapen kun je wel leren, maar dat betekent dat je de 24-uur rond moet optimaliseren.
Optimaliseren van de slaapvoorwaarden is ook leefstijl.
Denk bijvoorbeeld aan ritme en regelmaat in je dagen waardoor je biologische klok goed kan herkennen hoe “laat” het is. Voldoende licht in de ochtend en schemeren in de avond. Dat je de dag voldoende afbouwt. Je kunt je hoofd  vroeg op de avond nog laten nadenken, overwegen en piekeren, maar later op de avond kun je beter de dag afsluiten en de rest tot morgen bewaren.

Je moet ook rustig genoeg zijn volgens de slaapvoorwaarden. Dus stress, frustratie of onzekerheden kunnen je ook de slaap ontnemen. De Slaapoefentherapeut kan je leren ontspannen, leren adequaat op situaties te reageren en je eigen gevoel en zelfvertrouwen leren herkennen en benutten.

Afvallen is een veel gewenst item. Als goed voornemen voor het nieuwe jaar staat het met stip op 1. Afvallen gaat pas lukken wanneer je voldoende kwalitatieve slaap maakt iedere nacht. Lees hiervoor deze blog over Slaap je Slank

Zoals eerder gezegd kunnen sportprestaties pas pieken wanneer je genoeg weldadige slaap pakt. Lees meer…

Zelfs het gewone dagelijkse leven kan pas een feestje worden wanneer je voldoende en kwalitatief goede slaap hebt gehad. Je hebt dan meer zin en energie voor leuke dingen.

Na het lezen van deze blog (Francis Lanen, grondlegster Slaapoefentherapie) ga je hopelijk mee in de visie dat SLAAP jouw mooiste en gratis medicijn is! Slaap is het fundament onder je bestaan.

Wat wens jij je?
Wil je afvallen en gezonde voedingskeuzes maken?
Wil je fitter, vrolijker en sterker worden?
Wil je meer geduld hebben?
Wil je je langer kunnen concentreren?
Wil je een betere weerstand hebben tegen ontstekingen,bacteriën en virussen?
Wil je minder blessure gevoelig zijn?
Wil je beter presteren op je werk?
Wil je interne rust kunnen voelen?
Wil je overzicht behouden en goed kunnen onthouden?
Wil je een fijne kwaliteit van leven bereiken?
Dan heb ik 1 advies voor je:

Maak tijd voor je slaap!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen