Bekkeninstabliteit; pak de oorzaak aan ipv het symptoom!

19-11-2018 - Beweeg Bewuster
Heel vaak krijgen wij vrouwen op onze zwangerschapscursus die onder behandeling staan voor bekkenklachten. Als wij vragen wat er aan hun bekkenklachten gedaan wordt, volgen vaak antwoorden als; losmaken, ontspannen, beenbewegingen ter verlichting etc. Als wij ze vragen of ze ook geleerd hebben hun bekken zelf met behulp van hun spieren te stabiliseren is het antwoord bijna altijd nee.
Dit vinden wij ontzettend zonde. Het weker worden van het bekken is een natuurlijk proces. Dat je daar veel pijnklachten van ondervindt echter niet.
Natuurlijk kun je de pijnklachten proberen te verlichten door allerlei technieken zoals doorbewegen van de gewrichten, rekken, ontspannen , massages etc. Echter dit lost het probleem niet op. Veel vrouwen beeindigen deze behandeling met; het is te doen of ik hou het nog wel even vol zolang ik maar niet veel doe.
Als je bekkengewrichten verweken blijven er heel veel spieren over om dit op te vangen. Echter deze spieren worden in het normale leven ook te weinig gebruikt. Mensen die passief staan (holle rug, ingezakt etc) en van zichzelf al flexibel zijn zullen daarom meer pijn ervaren.
Wat kunnen deze vrouwen dan doen?  Zij moeten leren hoe ze de omliggende spieren kunnen inzetten om de twee bekkenhelften zo goed mogelijk bij elkaar te houden.
Dit zijn de dwarse buikspieren, bekkenbodem en corsetspieren van de rug. Oftwel de diepe musculatuur. Hoe dat moet? Dat leren wij je. En niet alleen in lig maar in alle dagelijkse houdingen die maar nodig zijn.
Hoe doe je dit bijvoorbeeld in stand, tijdens lopen (voorkomt ernstig waggelen), tijdens omdraaien in bed (vaak een pijnlijke beweging), traplopen, je peuter tillen etc.
Effectief? Jazeker. Je pakt hiermee nl de oorzaak aan. Vrijwel alle vrouwen merken na 1 of 2 behandelingen bij ons al verschil. Vaak zijn niet meer dan 6 a 7 behandelingen nodig om weer goed vooruit te kunnen de rest van de zwangerschap.
Dat is de reden dat wij het zo zonde vinden wanneer vrouwen hun hele zwangerschap (en soms daarna) met pijn lopen. 
 
Bekkenklachten …. doe er iets aan! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen