Heeft jouw kind hoofdpijn? Er is iets aan te doen!

13-10-2016 - Beweeg Bewuster

Vorige week sprak ik de moeder van een klasgenootje van mijn dochter op het schoolplein.
Meisje, 9 jaar, al 3 maanden lang dagelijks hoofdpijn. Ze hadden alles al geprobeerd, zei ze, inclusief diverse soorten therapeuten. Ik keek naar het meisje en er vielen me direct twee dingen op: ten eerste haar houding. Haar nek stond behoorlijk naar voren ten opzichte van haar romp. Dit geeft een hoge spierspanning in de nek. Ten tweede, ik ken het meisje een beetje, is het een heel slim, gevoelig en perfectionistisch grietje. Ze werkt hard, neemt school serieus en oh ja, zei haar moeder, het was begonnen toen de kat overleden was. 


Hoofdpijn (en buikpijn).... Veel kinderen kampen ermee. Vaak zijn deze klachten lastig te plaatsen en te verklaren. Spanning of stress kan een oorzaak zijn maar ook een verkeerde houding. Zo onnodig als kinderen hiermee blijven rondlopen. Er is echt iets aan te doen. Wij kunnen je helpen!
 
Eerst iets meer uitleg geven over hoofdpijn bij kinderen:
De belangrijkste hoofdpijnsoorten die bij kinderen vanaf ongeveer 6 jaar kunnen voorkomen zijn spanningshoofdpijn en/of migraine. 

Bij spanningshoofdpijn zit de pijn vaak aan beide kanten van het hoofd of als een band om het hele hoofd. Soms doet ook de nek pijn.  Je herkent spanningshoofdpijn zo:

 • De kinderen gaan vaak gewoon naar school of spelen.
 • Vaak vertellen ze pas achteraf dat ze hoofdpijn hadden.
 • Ze worden niet misselijk en zien er niet ziek uit.
 • De pijn is drukkend of klemmend.
 • De pijn duurt een halfuur tot een paar uur, zelden een hele dag.
 • De kinderen slapen goed, al kan het inslapen soms moeilijk zijn. 
 • De pijn bouwt zich vaak in de loop van de dag op. 
En migraine? Ook dat komt voor bij kinderen. Het is niet helemaal duidelijk hoe migraine ontstaat. Kinderen kunnen er aanleg voor hebben. Soms zijn er uitlokkende factoren. Zo kan een aanval soms ontstaan als het normale slaapritme is verstoord. Je herkent migraine zo:
 • Kinderen met migraine stoppen met spelen of komen zelfs thuis van school.
 • Soms worden ze wakker van de hoofdpijn.
 • Ze gaan liggen, zien er slecht uit, zijn misselijk en moeten soms overgeven.
 • Soms verdragen ze geen fel licht of hard geluid.
Bij jonge kinderen duurt een aanval van migraine soms maar een tot vier uur, terwijl het bij volwassenen wel drie dagen kan duren.
 
Wat kunnen wij doen?
Wanneer het kind inzicht krijg in de klacht door middel van een stukje educatie kunnen we voor het kind duidelijker krijgen wat de aanleiding van de hoofdpijn kan zijn, hierop leren anticiperen is de volgende stap; dus wanneer krijg je het, waar merk je dit aan en wat kun je vervolgens doen om het te voorkomen.
2.Zorg voor voldoende ontspanning en beweging.
3.Voorkom dat het steeds lang in dezelfde houding zit, bijvoorbeeld achter de computer of de tv.
4.Zorg voor voldoende rust en slaap.
5.Kinderen hebben niet altijd een pijnstiller nodig. Geef gerust paracetamol als de hoofdpijn erg is of als uw kind erom vraagt. Heeft uw kind regelmatig spanningshoofdpijn, bespreek dat dan met de huisarts. Als uw kind te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, kan het daardoor gek genoeg juist extra hoofdpijn krijgen.


Bij de meeste van deze punten kunnen wij als oefentherapeuten hulp bieden. Door middel van (spelenderwijs) inzicht krijgen in de klacht, het aan leren van ontspanningsmethoden en het verbeteren van de houding kun je enorme invloed uitoefenen op (onverklaarbare) hoofdpijnklachten. Natuurlijk is het belangrijk andere oorzaken uit te sluiten. Tijdens het intake gesprek zullen wij daarom alert zijn op symptomen die duiden op andere oorzaken en indien nodig adviseren de huisarts in te schakelen.
 
En bij migraine?
Migraine is welliswaar lastiger te behandelen omdat de oorzaak niet duidelijk is maar toch kunnen we het een en ander doen. Migraine wordt vaak voorafgegaan door spanningshoofdpijn. Wanneer je deze kunt bestrijden, kun je een aanval soms voorkomen waardoor de frequentie van aanvallen vaak flink naar beneden gaat. Ook voldoende slaap is een belangrijk punt bij het voorkomen van migraine. Als uw kind slecht slaapt kunnen wij daarbij helpen door middel van inslaap- en ontspanningsoefeningen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen