Slapeloosheid, wat nu???

20-04-2016 - Beweeg Bewuster

Voel je je vaak of langdurig vermoeid? Voel je je overdag slaperig of kom je moeilijk in slaap? Dit zijn enkele kenmerken van slapeloosheid. Maar wat is slapeloosheid nou precies?

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldoende is. Kenmerken van slapeloosheid zijn:

 • Moeite met inslapen
 • Regelmatig wakker worden uit de slaap
 • Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
 • Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
 • Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
 • Overmatige slaperigheid en moeheid overdag.

Natuurlijk hebben we dit  allemaal wel eens! Er is sprake van slapeloosheid als je minimaal driemaal per week slecht slaapt en dat gepaard gaat met slechter functioneren overdag.

Een logische gevolg van slapeloosheid is vermoeidheid en slaperigheid. Je kan last hebben van een verhoogde prikkelbaarheid en een verminderde concentratie en prestatie. Op lange termijn is uit onderzoek gebleken dat slechte slapers meer kans hebben op langdurige ziekte en psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld een depressie.

 

Er zijn verschillende oorzaken van slapeloosheid. Het kan zijn dat een lichamelijke klacht zorgt voor het in stand houden van de slaapproblemen, bijvoorbeeld pijn. Vaker is het zo dat slapeloosheid het gevolg is van spanningen en zorgen bijvoorbeeld drukte op het werk of een vervelende thuissituatie. Er is ook aangetoond dat mensen met AD(H)D meer last hebben van slapeloosheid. Hiernaast is van een verstoring van het dag/nacht ritme door bijvoorbeeld onregelmatige diensten op werk ook van invloed.

 

Wat je zelf kunt doen:

 • Zorgen voor een vast slaapritme en voorkom middag dutjes.
 • Drink geen (of weinig) koffie de avond.
 • Rook niet voor het slapen gaan, nicotine is een opwekkende stof.
 • Door alcohol wordt je ’s nachts vaker wakker.
 • Veel inspanning vlak voor het slapen gaan houdt je actief waardoor het inslapen lastiger wordt. Veel inspanning kan zijn intensief sporten maar ook al dingen zoals autorijden, vergaderen en ingewikkeld werk uitvoeren.

* 's Avonds laat geen zware maaltijd nemen: een zware maaltijd drukt nog lang op de maag.

 

Ben jij of ken jij iemand die slapeloosheid herkent en er graag wat meer aan zou willen doen? Dan kunnen wij  je helpen. Wij bieden een behandeling aan volgens de Slaapslim Methode. Dit is een effectieve manier om slapeloosheid te verhelpen. Deze methode richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door de oorzakelijke factoren en de in standhoudende factoren aan te pakken. Er wordt uitleg gegeven en je krijgt praktische tips die gecombineerd kunnen worden met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie.

Voor meer informatie SlaapSlim

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen