Ontspanning voor kinderen

25-11-2015 - Beweeg Bewuster
 
 
Kinderen en angst
 

Maandag 16 november om 12 uur hielden we 1 minuut stilte voor de slachtoffers van het geweld in Parijs. Wat ons betreft denken we daarbij ook aan slachtoffers van geweld elders in de wereld. Ook op de school van onze kinderen werd deze minuut stilte in acht genomen. En dat niet alleen: er is een meisje in de klas gekomen uit Syrie, de oudste kijkt in de klas naar het Jeugdjournaal en zo krijgen ze de ellende in de wereld al jong mee al zou je ze er liever nog een tijdje van weghouden... Het gaat leven, er komen vragen... Ook zagen wij in onze praktijk deze week een meisje van 9 met dergelijke vragen en angsten.
Maar kinderen kunnen ook ''gewoon'' bang zijn, kleine angsten.  Angsten horen bij de ontwikkeling van kinderen. Angsten zijn vervelend, maar angst kan ook nuttig zijn, angst waarschuwt je voor gevaar. Bijvoorbeeld niet te hoog op de glijbaan klimmen.


Kinderen maken elke dag veel dingen mee die ze nog niet begrijpen. Een bekende angst bij baby’s is verlatingsangst: ze zien mama of papa weggaan, maar snappen nog niet dat ze weer terugkomen. Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen, zijn ze vaker angstig dan volwassenen.

Welke angsten komen veel voor bij kinderen

  • Scheidingsangst
    De angst om van ouders gescheiden te worden.
  • Reële angsten
    Als gevolg van hun eigen fantasie. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer fantasie hij krijgt, hetgeen kan zorgen voor angst, bijvoorbeeld het donker, harde geluiden of monters.  Bij oudere kleuters wordt de angst als gevolg van een levendige fantasie, steeds minder, de angst voor reële gebeurtenissen, zoals brand in huis wordt groter. Kinderen kunnen piekeren over dingen die ze hebben gehoord of gezien, zoals een inbraak in de buurt of een ongeluk op de televisie.
  • Sociale angsten.
    Oudere kleuters worden gevoelig voor het oordeel van anderen, vooral van de ouders. Daar hoort de angst bij dat de ouder hem niet meer lief vindt, angst voor straf en ook angst voor andere kinderen. Een ouder kind kan bang zijn om buiten de groep te vallen of niet aardig gevonden te worden. Door sociale angst durft een kind niet te zeggen als hij iets niet durft of iets vervelend vindt. Hij blokkeert.
  • Cognitieve faalangst
    Een kind is bang dat hij dingen niet kan. Deze vorm van angst uit zich vooral op school.  Een kind is  bang voor een toets of spreekbeurt. Deze angst kan zich uit door hoofdpijn of buikpijn.

Hoe merk je dat je kind bang is?
Niet elk kind is daar even open in of kan een gevoel van angst goed verwoorden. Maar een ouder ziet vaak wel aan een kind dat er iets aan de hand is. Aanhoudende angst kan resulteren in lichamelijke klachten zoals buikpijn, huilen, dingen vermijden, voorzichtig of juist heel druk spelen. Ook veranderingen in eet- of slaap gewoonte, of opeens weer in bedplassen, kunnen een uiting van angst zijn.

Wat kun wij hierin voor jou en jouw kind betekenen? 
Wij leren jouw kind wat spanning met je lijf doet, hoe hij dit herkent,  wat je hieraan kunt doen en hoe je hier in het vervolg mee om kunt gaan. Natuurlijk allemaal spelenderwijs. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen met een bellenblaas, een balletje wegblazen met een rietje maar ook  je hoofdje leeg maken door middel van kindgerichte visualisaties enzovoort. Kom gerust een keertje langs of bel even voor meer informatie. Meer info

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen